Groninger Voedseltuinen Podcasts

Op verschillende momenten zijn er podcasts opgenomen om de verhalen van de Groningse voedseltuinen vast te leggen. Deze kun je hier terugluisteren.

Speciaal voor het Oogstfeest 2023 namen theatermakers Anna-Marije de Boer en Sem ten Haaf de podcast ‘Bananen komen vanzelf’ op. Anna-Marije ging in gesprek met tuinders Bas en Esther en hun vrijwilligers. Ze spreken over de ontmoetingen die ze hebben op de tuin en de samenwerking tussen mens en natuur. 

Onder de bomen van de A-kerk zijn tijdens het Groninger Oogstfeest 2025 inspirerende gesprekken gevoerd. Op deze dag werden er gesprekken gevoerd met oude bekenden, maar ook door nieuwe gesprekken zijn er weer zaadjes geplant. Groningen kent een rijke geschiedenis als het gaat om lokaal voedsel verbouwen, soms lijkt het alsof we dat af en toe vergeten zijn. Op de voedseltuin worden er weer verbindingen gemaakt met de bodem en met elkaar. Colin Mooijman ging aan tafel met verschillende gasten om twee podcasts op te nemen.

In deze podcast gaat Colin in gesprek met tuinders Jans Buurma, Jouke Anema en Johan Holthof. Wie zijn de tuinders van Groningen eigenlijk? En waar houden zij zich mee bezig? Zo spreken ze over gemeenschapszin, voedsel verbouwen met aandacht, en de dagelijkse werkzaamheden op de tuin.

Agnes Bakker van TerraNext, Leonie Bais van het Foodlab en Rike Schuurman van Stichting Groninger Voedseltuinen schoven ook aan tafel bij Colin tijdens het Oogstfeest 2025. Tijdens dit gesprek spreken ze over gezond voedsel, educatie, verbinding en samenwerken. Hoe ziet het voedsel ecosysteem er uit in Groningen? En hoe kunnen wetenschap, educatie en lokale voedseltuinen samen verder bouwen aan gezonde en lokale voedselketens?