Onze projecten

Stichting Groninger Voedseltuinen wil lokaal geproduceerd voedsel vanzelfsprekend en bereikbaar maken voor iedere Groninger. Om dat te bereiken werken we aan projecten, maken we promotie en voeren we campagne voor lokaal geproduceerd voedsel. We zoeken daarbij de samenwerking op met andere organisaties en partijen die zich inzetten voor lokaal geproduceerd voedsel.

Elk dorp een eigen voedseltuin

Ons belangrijkste project is ‘Elk dorp een eigen voedseltuin’. Het project is ontstaan met het eerste zaadje. [link: naar Ons verhaal] De grondleggers [link: naar Ons team] geloven in lokaal geproduceerd voedsel en stelden vast dat dit niet op wijde schaal toegankelijk is voor alle Groningers. Daarom willen we met ‘Elk dorp een eigen voedseltuin’ 100 voedseltuinen realiseren in 2040. We werken aan fundamentele oplossingen waar startende en bestaande voedseltuininitiatieven tegenaan lopen. 

  • We ondersteunen nieuwe en bestaande tuinen met financiële middelen tijdens de opstartfase [link: naar landingspagina voor tuinders] of als het even tegen zit.
  • We bieden kennis en ervaring over hoe je een tuin start en behoudt
  • We ondersteunen bij het verkrijgen van land dat voor langere tijd beschikbaar is
  • We zorgen voor een stevige voedingsbodem door voedseltuinen een plek te geven in de ruimtelijke plannen van gemeentes

Het Groninger Oogstfeest

Het Groninger Oogstfeest wordt in ere hersteld. Net als vroeger staan we stil bij de opbrengst van de oogst. Het oogstfeest draait om elkaar ontmoeten, genieten en waardering voor elkaar en de natuur. Op verschillende plekken in de provincie vinden activiteiten plaats. We maken er een groot feest van!

  • We ondersteunen tuinders en andere partijen bij het organiseren van activiteiten in de week van het Groninger Oogstfeest. 
  • We promoten het Groninger Oogstfeest en de activiteiten 
  • We verbinden organisaties en inwoners aan het oogstfeest en willen van het Gronings Oogstfeest een jaarlijks terugkerende traditie maken