Nieuws

Word tuinder en start je eigen voedseltuin!

Droom jij van een andere toekomst? Wil jij graag een positieve bijdrage leveren aan ons voedselsysteem? Hoe produceren we voedsel op een manier die de ecologie versterkt, in plaats van uitput? Kleinschalige agro-ecologische landbouw is één van de oplossingen.

De opleiding Professioneel agro-ecologisch tuinder biedt een gedegen basis voor mensen die graag een professionele voedseltuin willen starten. Denk aan een zelfoogsttuin, een zorgtuin of een voedselpakkettenbedrijf. In 1 jaar tijd, met 1 lesdag per week, leer je alle belangrijke aspecten van een agro-ecologische tuinderij en ondernemerschap. De opleiding bestaat uit een waardevolle mix van theorie en praktijk, gecombineerd met excursies.

Stichting Groninger Voedseltuinen bied na je opleiding financiële en inhoudelijke ondersteuning bij het opstarten van je eigen voedseltuin. Klik hier voor meer info over de subsidieregeling De opleiding start in februari 2025. De leslocatie is De Pionier (Groningen) en diverse praktijklocaties in de regio. Stagelopen is onderdeel van de opleiding. 

Ontdek meer op de website van TerraNext.
Wil je meer weten? Bel of mail dan met Nadia Dekker: 06 –
23 96 50 20, n.dekker@dcterra.nl.

Merlijn Albering nieuw lid beoordelingscommissie

Na drie jaar onderdeel te zijn van de beoordelingscommissie voor de subsidie aanvraag van Stichting Groninger Voedseltuinen, nemen we helaas afscheid van Michel Paluis. Als nieuw lid verwelkomen we Merlijn Albering. We stellen haar graag even aan jullie voor!

Merlijn Albering, afgestudeerd biologisch dynamisch boer aan de Warmonderhof, heeft al ruim 10 jaar een eigen tuin, de Stadsakker in Groningen en is daarnaast initiatiefnemer en eigenaar van de Stadsakker winkel in het centrum van Groningen. Meer dan 15 jaar geleden, kweekte ze haar eigen groente en zag hoe blij de buren waren met een pakketje vers geoogste lokale groente aan de voordeur. Toen begon Merlijn te lezen over onze eigen voedselvoorziening, en las vooral dat alleen grootschalige landbouw de toekomst had, vond ze dit onzin en begon ze zich te verdiepen in lokale, kleinschalige voedselvoorziening. In 2012 kreeg Merlijn de mogelijkheid on lokale landbouw iniatieven op allerlei plekken op de wereld te onderzoeken door middel van een Nuffield Scholarship. Hier kwam ze tot de conclusie dat voedsel is pas voedsel is, als het op de plek is waar het nodig is.

Als lid van de beoordelingscommissie vind Merlijn, naars mooie visies, idealen en motivatie, ook een ‘flinke dosis realisme’ belangrijk. 
‘’Groente verbouwen voor je directe omgeving is het mooiste vak dat er bestaat. Als we samen in staat zijn, ieder dorp en wat mij betreft iedere woonwijk te voorzien van een eigen groentekwekerij, creëren we in Groningen Stad en omgeving, een groene lappendeken van kleine voedselkernen. Dus begin, en staar je niet blind op alle beren op je pad, maar focus wat je allemaal moet doen, als jouw voedseltuin een succes wordt.’’

Wintercollege 2025: Verhalencafé over ‘verdwenen’ erfgoed rassen -Vooraankondiging

Wat groeide er vroeger in de moestuin van je oma en opa? 

In het Wintercollege van vorig jaar doken we in de wereld van bonen. We kookten samen met bonen, genoten van een maaltijd (natuurlijk met bonen) en luisterden daarna naar een boeiende lezing van Sanne Meijer.

Sanne vertelde ons over de rijke geschiedenis van bonen, de verschillende oude rassen, maar ook over hun verdwijnen uit het moderne landbouw/tuinders landschap. Ze deelde haar ervaring in het terugbrengen van deze verloren rassen en benadrukte hoe belangrijk het is om de oude landrassen te behouden. Het werd een interactieve avond vol verhalen, niet alleen over de bonen zelf, maar ook over de waarde van oude rassen en de verhalen die ze met zich meedragen. Want hoe smaakte die bijzondere boerenkool, die vergeten boon of die intens smakende rode biet?

Dit jaar willen we dit thema verder verkennen. Begin februari organiseren we samen met Sanne Meijer opnieuw een avond, dit keer over ‘verdwenen’ erfgoedrassen. We duiken dieper in de wereld van vergeten smaken en rassen die we nu nog kunnen redden, zowel door het bewaren en vermeerderen van zaden als door het delen van de verhalen van de tuinders die ze ooit kweekten.

Jij kunt ook bijdragen! Ken jij bijzondere groenten van vroeger die een plek verdienen in dit verhaal? Heb jij verhalen over hoe deze groenten vroeger werd geteeld, geoogst en verwerkt of heb je oude recepten? Ken je of ben je tuinder(s), landbouwer(s), moestuiniers met een passie over dit onderwerp?

Stuur een e-mail naar Harry Hummel via harry@groningervoedseltuinen.nl als je interesse hebt om bij deze avond aan te sluiten of een bijdrage te leveren. (let op! Er is beperkt plek, CSA tuinders in het netwerk van SGVT hebben voorrang bij aanmelding).

De precieze datum volgt, maar voorinschrijving is nu al mogelijk!

We kijken uit naar een mooie avond vol herinneringen, kennis en verhalen!

Groen licht voor Tuinderij Horaholm!

Begin deze maand heeft de beoordelingscommissie van Stichting Groninger Voedseltuinen een positief advies uitgebracht over de prachtige plannen van Saskia Buis voor de start van Tuinderij Horaholm in Hornhuizen.

Saskia liep met de wens voor een eigen regeneratieve tuinderij, na zelf jaren als vrijwilligster in de kloostertuin in Kloosterburen te hebben gewerkt, gevolgd door een cursus van Bodemzicht. Ze kwam in contact met de stichting en we hebben haar mogen ondersteunen in het proces naar het opzetten van haar eigen bedrijf, onder andere met het opstellen van een duurzaam ondernemingsplan en een mooie startsubsidie voor de eerste grote investeringen. Volgens de plannen wordt een prachtige plek vol van leven, met bomen, eetbare bloemen, zitjes en uiteraard heerlijke en onbespoten groenten.

Daarmee is Tuinderij Horaholm de 7e voedseltuin die met ondersteuning van Stichting Groninger Voedseltuinen kan worden opgestart.

Heb jij ook plannen voor een eigen voedseltuin in de provincie Groningen? Neem dan snel contact met ons op!

SNERTFEEST – Save the date 9 Nov.

Huh? SNERTFEEST??? Op 9 november organiseert Let’s Gro Festival het SNERTFEEST, en wij zijn er bij! Het Snertfeest gaat over gezond en lokaal voedsel. Wat is er nodig om gezond te kunnen eten? Ook als je een kleine portemonnee hebt? En hoe krijgen we meer lokaal voedsel op ons bord? Want het is toch raar dat we voedsel van heinde en verre halen, terwijl het ook naast de deur groeit? Interessante onderwerpen? Nieuwsgierig? Vind je het ook tijd voor geen woorden maar daden? Kom naar het Snertfeest om te leren, ontdekken, beleven en proeven waarom het naar meer smaakt!

(meer…)

Food.Film.Fest. is terug! 

Van 10 november tot en met 10 december 2024 kan je in tal van Vlaamse en Nederlandse steden en gemeenten gaan kijken naar inspirerende verhalen over hoe voedsel anders kan. Verschillende organisaties houden ook een voor- en/of nagesprek. Het industriële voedselsysteem staat onder druk. Toenemende bodemdegradatie door intensief gebruik, de problemen met pesticideresistentie en groeiende bezorgdheid over dierenwelzijn in grootschalige productiefaciliteiten: deze kwesties onderstrepen de kwetsbaarheid van het huidige systeem en benadrukken de noodzaak van verandering.

(meer…)