Nieuws

Save the date: Noordelijke Zadenmarkt op zaterdag 30 maart

Save the date: Noordelijke Zadenmarkt op zaterdag 30 maart Na een onderbreking van vier jaar is het zover: de Noordelijke Zadenmarkt! Voor deze zevende editie verwelkomen het Noordelijk Zadennetwerk, Stichting Groninger Voedseltuinen, Terra en de Natuur en Milieufederatie Groningen je op zaterdag 30 maart met open armen voor een zadenmarkt in en rondom de kenniswerkplaats van Terra ‘De Pionier’ op het Terra SuikerTerrein in Groningen.

(meer…)

Barrières voor startende tuinders in beeld

Op 20 juli zijn Bert Nederveen en Harry Stomphorst, wethouders van de gemeente Westerkwartier, op bezoek geweest op de Blije Bodem in Groningen, de tuinderij van Bas Welvering. Op uitnodiging van de Stichting Groninger Voedseltuinen zijn, samen met de wethouders, Maarten Groeneveld en Nanoek Wiersema (beide werkzaam voor de gemeente Westerkwartier), de barrières die startende Voedseltuin initiatiefnemers ervaren, besproken. We hebben dit gedaan aan de hand van de resultaten van het Living Lab onderzoek van RUG studenten Leslie Knigge, Yasmin Madsen en Martin Ottens. De roadmap (wegwijzer) die aan het eind is opgenomen, is door hen opgesteld. Bas heeft daarnaast zijn eigen ervaringen kunnen delen met de wethouders.

(meer…)

Nieuws van de Schansker Voedsletuin

De afgelopen maanden is er veel werk verricht op de Voedseltuin. Er is rondom flink gesnoeid om ruimte te maken voor stroken met fruitbomen en struiken. Dikke takken kunnen gebruikt worden als duurzaam stookhout en alle andere takken zijn we aan het versnipperen om paden te maken tussen de bedden. Een feest voor vele ondersteunende beestjes en schimmels! We hebben voldoende van de houtwal laten staan om inheemse biodiversiteit te behouden, zoals sleedoorn, beuk, wilg en es. De vogels zijn er blij mee.

(meer…)

Homeopathie voor planten, is dat mogelijk?

Via deze uitnodiging zou ik graag in contact komen met mensen die willen deelnemen aan een
experiment om de kwaliteit van planten te verbeteren met behulp van homeopathische middelen. Dit kan door twee kleine veldjes (enkele vierkante meters) te beplanten met dezelfde plant en dan de ene op de gewone manier te verzorgen en de andere daarnaast af en toe te besproeien of te begieten met in water opgeloste homeopathische middelen. Eenmaal geplant, is er nauwelijks meer werk aan. Aan het einde van het seizoen kan men dan al dan niet een verschil tussen de twee veldjes zien.

(meer…)