Oogstfeest 14 september

Stichting Groninger Voedseltuinen organiseert met steun van het Nationaal Programma Groningen, ook dit jaar weer het Groninger Oogstfeest! Dit jaar op zaterdag 14 september op de Blije Bodem te Groningen. Kijk hier voor het programma op andere locaties.

”Iets tot in de bodem uitzoeken”
Tijdens deze dag vieren we de Groningse oogst en in het speciaal vragen we aandacht voor een gezonde Groningse bodem. Want van een gezonde bodem wordt iedereen blij; van mens tot micro organisme. Overdag zullen er verschillende workshops, lezingen en andere activiteiten op het programma staan voor jong en oud. Hieronder vind je het voorlopige blokkenschema en programma. Houd de website en de sociale media in de gaten voor het updates!

Dineren aan lange tafels
Dit jaar verzorgt Leonie Bais een heerlijk diner met zoveel mogelijk ingrediënten van de tuin. Je schuift aan voor €25,00 p.p. en kinderen voor €12,50. Hiervoor zijn slechts beperkt plekken beschikbaar, dus meld je snel aan!

Over Leonie Bais: In haar FoodLab experimenteert Leonie met verschillende verwerkingstechnieken zoals fermentatie, die zij tot op de bodem heeft uitgezocht. Ze kookt steeds vaker geheel plantaardig en laat mensen tijdens etentjes en practica kennis maken met het eten van de toekomst. Het diner van het oogstfeest is dan ook helemaal plantaardig en natuurlijk met producten uit de Blije Bodem!

Programma en tijden kunnen door omstandigheden wijzigen

Programma Oogstfeest 2024

Ervaar: Luister naar de Symfonie van de Biodiversiteit! Een project van Chantalla Pleiter

Ontdek de verhalen van inheemse flora en fauna met hoofdtelefoon en tablet in Augmented Reality.

Ontmoet de uitgestorven Prachtanjer, de statige Keizerskaars of de sierlijke Beemdkroon. In deze Augmented Reality installatie laat kunstenares Chantalla Pleiter inheemse planten spreken. Stap in de wereld van planten en maak kennis met de insecten die met hen leven. Ontdek dat elke plant een eigen geluid heeft en hoe zij samen klinken. Bij elke plant die uitsterft gaat een stukje van deze symfonie verloren. Maak kennis met de de rijkheid van de Nederlandse biodiversiteit en beleef de natuur op een geheel nieuwe manier.

Het kunstproject van Chantalla Pleiter: Biodiversiteit in Augmented Reality is een artistiek en wetenschappelijk onderzoek met als doel met interactieve technologie inheemse natuur opnieuw te leren kennen en het belang van biodiversiteit voelbaar te maken. Een deel van onze Nederlandse planten staat op de rode lijst. Dit betekent dat deze soorten mogelijk met uitsterven bedreigd worden en misschien in onze nabije toekomst zullen verdwijnen. Verdwijnt een plant dan verdwijnen ook de insecten die afhankelijk zijn van deze plant. Daarom wil Chantalla mens en plant opnieuw kennis laten maken.

Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met; Creatief programmeur: Jip de Beer, Sponsor inheemse planten: Kwekerij Cruydt-Hoeck Wildeplantenzaden,
Mede mogelijk gemaakt door: Kwekerij Cruydt-Hoeck, Station Noord & Terra. Afbeelding credit: Chantalla Pleiter
.

Lezing: Eetgewoonten en voedselpatronen

Bianca Harms (lector) & Annalies Brijker-sr. (docent-onderzoeker)

Bianca Harms en Annalies Brijker van het lectoraat Transformational Media van NHL Stenden, komen dit oogstfeest een lezing. In hun werk doen ze onderzoek naar de rol van media en communicatie bij het stimuleren van duurzamer gedrag. Ze worden vooral heel enthousiast van onderzoek in de context van gezonde en duurzame voeding.

Een verandering van ons voedingspatroon naar een gezonder en duurzamer dieet is namelijk essentieel om de klimaatproblematiek het hoofd te kunnen bieden. Toch blijkt in de praktijk dat het veranderen van je eetpatroon lastig is. Tijdens hun presentatie bespreken ze waarom dit zo lastig is. Daarnaast gaan ze in op het belang van gezond en duurzaam voedsel en delen ze inzichten uit hun recente onderzoek naar de eetgewoonten van ons Noorderlingen. Hoe gezond en duurzaam eten de inwoners van onze provincie, welke redenen zitten hierachter en wat kunnen we leren van de data die we hebben verzameld?

Tot slot presenteren ze een aantal interventies ontwikkeld door hun studenten, die mensen aanmoedigen om gezonder en duurzamer te eten. Bianca en Annalies zijn erg benieuwd naar jullie reacties hierop!

Afbeelding credit: Bianca Harms

Muziek: Megan Blok

Zangeres en liedjesschrijfster Megan Blok treedt pas sinds kort op, maar maakte al grote indruk in de Groningse poptempel VERA met haar prachtige stem en invoelende pianoliedjes. Haar nummers binnen een specifiek genre plaatsen vindt ze lastig, dus dat doet ze dan ook lekker niet. In het najaar van 2024 brengt Megan haar eerste single uit.

Afbeelding credit: Megan Blok

Lezing: Microbioom in de landbouw

Bioclear Earth

Bioclear earth onderzoekt de rol van het microbioom in de landbouw met behulp van DNA technieken. Er zitten namelijk heel veel positieve bacteriën en schimmels in de bodem. Deze goede soorten kunnen bijvoorbeeld het wortelstelsel van de plant vergroten of stikstof uit de lucht vastleggen. Hun missie is om de landbouw te verduurzamen door te achterhalen hoe we deze soorten kunnen stimuleren. Hierdoor zijn minder gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest nodig. Aan de hand van een aantal casussen uit de praktijk zullen ze laten zien hoe iedere teler zijn eigen bodemmicrobioom vormt en dat bacteriën en schimmels door simpele maatregelen gestuurd kunnen worden. Ook laten ze zien hoe het microbioom van De Blije Bodem is veranderd in twee jaar tijd!