De Tuinen van Mokkenburg is van start!

Gepubliceerd door Mette van Zoest op

Op een zonnige ochtend spreek ik met Kim Slagter (rechts) en Mariken de Nooy (links), tuinders van De Tuinen van Mokkenburg in Noordhorn. Begin februari ontvingen zij het goede nieuws dat hun subsidie aanvraag bij stichting Groninger Voedseltuinen was goed gekeurd. Nu het land een beetje is opgedroogd, liggen de eerste bedden eindelijk klaar voor een mooi oogstseizoen.

Ze gaan werken met strokenteelt en compostbedden, om een gezond bodemleven te creëren. Het perceel (1.7 hectare) was voorheen een paardenlandje met een verdichte kleibodem, ook werd hier vroeger kunstmest gebruikt, dus er is veel werk te doen om de bodem weer gezond te krijgen. “Een gezond bodemleven is de kern om iets te laten groeien en bloeien”, benadrukt Mariken.  Er moet nog een heleboel gebeuren, opkweken; bedden maken; compost kruien en meer. Een tuinderij opzetten betekent een heleboel keuzes maken, knopen doorhakken en leermomenten. Gelukkig werken ze met hun tweeën, waardoor taken mooi verdeeld kunnen worden.

De Tuinen van Mokkenburg is gelegen net buiten het dorp, aan een mooie route met regelmatig voorbijgangers en wandelaars. Een uitnodigend bord langs de weg komt er binnenkort, maar ook nu al komen er geregeld mensen kijken wat er allemaal gebeurt op de tuin. De twee gezellige varkens Brum en Lotje verwelkomen de mensen graag en zijn goede helpers op de tuin. In de toekomst lopen er hopelijk ook kippen en eenden rond, samenwerking tussen mens en dier staat hier centraal.

Blij vertelt Kim dat ze afgelopen week een bankje cadeau hebben gekregen voor op de tuin. “Daar kunnen zo meteen de eerste oogstdeelnemers gaan zitten als ze hun groenten komen ophalen en oogsten, onwijs leuk!” Mariken vult aan dat het niet alleen een voedseltuin is, maar ook een plek voor ontmoetingen of om even tot rust te komen.

Wil jij ook lekkere, gezonde en gezellige groenten? Je kunt je nu aanmelden als oogstdeelnemer via https://www.detuinenvanmokkenburg.nl/. Er is momenteel ruimte voor 50 leden.

Je kunt je ook aanmelden als vrijwilliger op de tuin, meewerkdagen vinden meestal plaats op woensdagen en vrijdagen. Geïnteresseerd? Stuur Kim en Mariken dan even een mailtje info@detuinenvanmokkenburg.nl!

Categorieën: nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *