Wintercolleges 2024: Bonen & de eiwittransitie

Gepubliceerd door Mette van Zoest op

bonen & eiwittransitie, wintercolleges

We trappen di 30 januari de wintercollegereeks af met een avond over bonen, een ondergewaardeerde groente, met toch zoveel (eiwit)potentie. Als gasten schuiven aan Sanne Meijer (historica, auteur en ondernemer) bekend van haar project Grunnegs Toentje en Dennis Klompsma (CSA Tuinder en kok) bonenliefhebber en tevens eigenaar van Tuin voor Zwaantje.

Deze twee bevlogen gasten nemen ons mee in de wereld van de peulvrucht, via verhalen over de zoektocht naar oude bonenrassen, specifieke Groninger bonenrassen, het telen van bonen en gekke feitjes. Bovendien staat er natuurlijk een lekker bonengerecht op het menu.

Wat verder ter tafel komt:

Een heel actueel onderwerp is de eiwittransitie; we moeten meer plantaardige eiwitten eten in plaats van dierlijke eiwitten. Zou de CSA tuinder daar een rol in kunnen spelen? Welke mogelijkheden liggen er?

Denk aan:

  • Gezamenlijk bonen inkopen. Bijvoorbeeld een oud Groninger bonenras, grootschalig geteeld door een biologische boer?
  • Koppelkansen met andere initiatieven, vanuit andere invalshoeken bv. lifestyle, zijn hier verschillende initiatieven mee bezig
  • Hoe zet je zo’n bonen project op de kaart? Een pakkend historisch verhaal, belang van plantaardige eiwitten, nieuwe recepten met seizoensgroenten


Laten we dit samen verder onderzoeken;


Schuif je aan?

di 30 januari

inloop 17.30 uur eten 18 uur (diner: 12,50 p.p.)

De Klaproos, Klaprooslaan 13, Groningen

Geef je op voor deze avond; stuur een mail naar harry@groningervoedseltuinen.nl
Let op! er is beperkt plek!
CSA Tuinders (tuinders met een voedseltuin voor de gemeenschap) hebben voorrang bij inschrijving. (niet CSA tuinders krijgen uiterlijk di 23 januari bericht of er een plekje beschikbaar is).
 
Eind februari organiseren we een avond over een andere veelbelovende alternatieve eiwitbron namelijk; paddenstoelen, met wederom een film en eten.
De precieze datum volgt.

We kijken uit naar een inspirerend Wintercollege!

Categorieën: nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *