Oogstfeest 2025 – Oogst wat je zaait

Op zaterdag 30 augustus vieren we ook dit jaar weer het Groninger Oogstfeest! Voor deze speciale 4e editie brengen we de voedseltuin naar de stad! Op de Kop van de Akerk in stad Groningen zijn alle Groningers uitgenodigd om dit jaar het Oogstfeest te vieren. Dit jaar zal in het teken staan van het thema ‘’oogst wat je zaait’’.

Tijdens deze dag vieren we de Groningse Oogst en is er in het speciaal aandacht voor het planten van de eerste zaadjes en nieuwe ontmoetingen en verhalen. Want je oogst wat je zaait! Tijdens dit Oogstfeest planten we nieuwe zaadjes en laten we al geplante zaadjes verder groeien. Overdag zullen er verschillende activiteiten, workshops en inspirerende gesprekken plaats vinden, een programma voor jong en oud! ’s Avonds sluiten we af met een heerlijk plantaardig diner aan de ondertussen welbekende lange tafels. Ook dit jaar komt al het groente, fruit en de kruiden van verschillende voedseltuinen uit de provincie.

Dagprogramma (Gratis toegang)

Luister mee tijdens de live podcast waar tuinders en andere tafelgasten in gesprek gaan over het belang- en impact van lokaal en ecologisch voedsel, proef de heerlijke smaken bij de proeverij, of neem een kijkje in onze Tuin van Verhalen en ontdek wat de voedseltuinen uit de provincie Groningen te bieden hebben. Kom meer te weten komen over het belang van zaden en lokaal voedsel in Groningen en ga in gesprek met tuinders uit de buurt. Zelf aan de slag? Pers je eigen glaasje appelsap, of doe mee met de workshop zaadbommetjes maken. Als je helemaal bent uitkeken, kun je neerploffen naast de muziek onder het genot van een heerlijk lokaal hapje en drankje.

Tijden en programma kunnen door omstandigheden wijzigen / afwijken van dit schema.

Live Podcast

Tuinders en andere tafelgasten gaan in gesprek over het belang van lokaal ecologisch voedsel, welke rol de mensen in de omgeving daarin spelen en hoe we samen kunnen werken voor een mooie gezonde Groningse toekomst. Tijdens deze podcast gaat Collin Mooiman in gesprek met verschillende gasten.

In de eerste podcast gaan Jans Buurma van De Schansker Voedseltuin, Jouke Anema van De Eemstuin en Johan Holthof van de Heerd in gesprek.

In de tweede podcast schuiven Rike Schuurman (Stichting Groninger Voedseltuinen, Agnes Bakker (TerraNext) en Leonie Bais (Kok en wetenschapper) aan.

Tuin van Verhalen

In de Tuin van Verhalen vertellen we je graag meer over de voedseltuinen in Groningen. Zo ontmoet je tuinders en kom je meer te weten over voedseltuinen en wie daar allemaal rondlopen (en wonen!)

Een voedseltuin is een plek die je misschien nog helemaal niet kent. Het is in de toekomst wellicht onze woonkamer en supermarkt in de natuur. Kom je ook een kijkje nemen?

In de Tuin van Verhalen zullen verschillende Tuinders uit Groningen aanwezig zijn om te laten zien, en te vertellen welke groentes en andere producten ze telen. Voor je het weet kom je met een grote tas groentes thuis!

De Proeverij: Foodlab / Leonie Bais

Leonie Bais experimenteert met het eten van de toekomst. Gezond eten is goed voor ons lichaam. En hoe fijn zou het zijn als we hierbij ook nog eens goed voor de aarde zouden zorgen?

Tijdens deze proeverij maak je een reis die begint bij de Bodem, het beginpunt van onze voedselketens. Via de Gewassen, de Mond en de Dikke darm eindigen we bij het Brein. Leonie vertelt je op deze reis graag meer over de effecten van voeding op ons brein en lichaam, en vertaalt nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen doormiddel van eten en proeven.

Kinderprogramma & Workshops

Voor de wat jongere (en andere geïnteresseerde) bezoekers is er van alles te doen! Pers je eigen glaasje appelsap van appels uit de buurt, waag een dansje op de muziek, of doe mee met de workshop zaadbommetjes (doorlopend) maken. Zo kun je thuis je eigen tuin beginnen!

Dineren onder de bomen

Dit jaar verzorgen Kee en Modou Lamin van De Keeterij en Fankaasoo een heerlijk diner met ingrediënten van verschillende voedseltuinen uit de provincie. Recent opende ze samen met de deuren van haar eetwinkel Fankaasoo in de stad. Het diner is volledig plantaardig. In stad Groningen zullen de ondertussen wel bekende lange tafels te vinden zijn onder de bomen op de Kop van de Akerk. 

Schuif aan samen met oude bekenden of maak nieuwe vrienden aan tafel, en geniet van een heerlijk, lokaal en plantaardig menu. Alle groentes, kruiden en fruit komen van voedseltuinen uit de provincie Groningen. Schuif jij ook aan? 

Tijdens het diner zullen er meerdere tafelgasten aanschuiven om een inspirerend gesprek te starten.

Het diner is uitverkocht. Houd de sociale media goed in de gaten, misschien komen er weer plekken vrij.

Praktische informatie

Dit jaar vindt het oogstfeest plaats op de Kop van de Akerk in Groningen. Niet op een voedseltuin, maar zeker even gezellig en mooi! 

Adres: Akerkhof, Groningen. Tussen de Akerk, eetwinkel Lente en boekenwinkel Van der Velde Akerkhof. 
Inloop diner met muziek van Madelief: 17:45-18:15

Weerbericht en kleding
Het lijkt overdag warm te worden, maar ’s avonds koelt het toch best af. Het diner zal buiten plaatsvinden onder de bomen van de Akerk. Neem daarom een lekkere dikke trui mee, met zo nodig een dekentje. In het geval dat het echt gaat regen kunnen we binnen zitten.

Vervoer
Kom je op de fiets? Parkeer deze enkel in een fietsenvak, -rek of -stalling, zoals die naast de Akerk. Vol? Stal je fiets dan bij de overdekte fietsenstalling onder de Grote Markt of Nieuwe Markt (10 min lopen naar de Akerk).

Kom je met het openbaarvervoer? Het is ongeveer 10 min. lopen vanaf het Hoofdstation. De dichtstbijzijnde bushaltes zijn Westerhaven (5 min lopen) en Emmaplein (5 min lopen) naar de Akerk.

Let op, je kunt niet parkeren in het centrum. Kom je toch met de auto? Parkeer dan bij de parkeergarage bij Westerhaven (7 min lopen naar de Akerk), of in een andere parkeerzone.