Das best te pruimen #1: Knolselderij-appelsoep
Met de seizoenen mee koken kan een uitdaging zijn. Toch is dat noodzakelijk als je kiest voor lokaal geproduceerde groente en fruit. Daarom deelt Groninger Voedseltuinen regelmatig recepten. Zo krijg jij inspiratie om lekker seizoensgebonden te koken. In deze allereerste editie staat de knolselderij centraal. Met een knolselderij van de koude grond, maak je in een handomdraai een lekkere soep. De oesterzwammen maken het extra voedzaam en de geurige groene kruidenolie geeft het recept kleur. Daarmee is de soep een feestje voor het oog. En de soep? Die is best te pruimen!
Hoe maak je de knolselderij-appelsoep?
- Schil de knolselderij en de appel. Als je het handig vindt, kun je een dunschiller gebruiken.
- Snijd de appel, de knolselderij samen met de uien in blokjes en roerbak deze in een koekenpan of wok. Dat doe je op hoog vuur totdat alles een beetje lichtbruin en glazig is.
- Zet ondertussen de bouillon op. Zodra de ui, appel, knolselderij lichtbruin en glazig zijn, gooi je deze groentes bij de bouillon in. Kook het op een zacht vuurtje totdat alles gaar is.
- Daarna pureer je de boel met een staafmixer. Vervolgens doe je de kookroom erbij in.
- Als de soep te dik is, voeg je een klein beetje water toe. De soep hoort lekker stevig te zijn.
- De soep is klaar!
Hoe maak je geurige groene kruidenolie?
- Was de kruiden en stop alle ingrediënten in een hoge kom. Gebruik de staafmixer om het geheel grof te malen.
- Meng er goede olijfolie door totdat het een mooie dikte heeft. Verdeel het in druppels over de soep en de paddenstoelen.
Je kunt ook groene kruiden gebruiken die je al in huis hebt.
Hoe maak je de garnering van paddenstoelen?
- Pluk de oesterzwammen in reepjes en de champignons in schijfjes
- Doe de knoflook in de pers.
- Doe olie in de pan en bak de paddenstoelen en knoflook in de pan zodra die heet is. Roer steeds om.
- Doe de bruschetta kruiden en het bouillonblokje erbij en bak de champignons lekker bruin.
- Is het vocht verdampt? De kleur lekker bruin? Dan zijn de champignons klaar.
- Maak een bergje van de paddenstoelen in het midden bovenop de soep.
Dien de soep op met de garnering van champignons en druppel er de geurige groene kruidenolie over. Een walnootje maakt het helemaal af.
Smullen maar!
Wat heb je nodig?
Mes, soeppan, koekenpan en staafmixer eventueel een keukenmachine voor de kruidenolie.
Ingrediënten voor de soep
1 knolselderij
2 uien
4 appels
4 el olie
2 liter bouillon of 3 blokjes groente bouillon
Handje verse bladselderij
Snuf peper uit de molen
1 pakje soja kookroom
Ingrediënten voor de groene kruidenolie
Handje walnoten
Handje rucola en eventueel koriander
1 bouillon blokje
2 tenen knoflook
Olijfolie
Ingrediënten voor de garnering
1 doos oesterzwammen en champignons
Scheutje soja saus
2 tenen Knoflook
Olie
1 eetlepel bruschetta kruiden
Tanja Willems is de winnaar van ‘Held van de Smaak’. In haar pop-up restaurant kookt ze voor gasten de lekkerste recepten. Haar kookstijl is seizoensgebonden, met dat wat voor handen is, veelal vegetarisch en vegan, en voor de kleine portemonnee. Elke maand kookt Tanja een recept met groente of fruit uit het seizoen voor Groninger Voedseltuinen.
0 reacties