Jody: “Sinds m’n vijftiende heb ik deze plannen al.”

Gepubliceerd door Karin op

Jody Busch en haar schapen

De allereerste aanvraag voor de startsubsidie van Groninger Voedseltuinen komt van Jody Busch (33). Ze is vastberaden om in Bad Nieuweschans een voedseltuin te starten, genaamd ‘Schansker Voedseltuin’. Haar ondernemingsplan is af, de aanvraag is gedaan. Een goed moment om haar te spreken over haar plannen.

Waarom wil je een voedseltuin starten?

“Sinds dat ik een jaar op vijftien ben heb ik deze plannen al. Ik heb me altijd al druk gemaakt over de manier waarop we voedsel produceren. Dat is destijds extra aangewakkerd door mijn biologiedocent. Zij maakte zich zorgen over de staat van de natuur, stemde Partij van de Dieren. Ik raakte geïnteresseerd en ging er veel over lezen. Ik volgde de opleiding Dierenverzorging en later deed ik de SPH. Ook volgde ik een cursus natuurlijke landbouw en verdiepte me in permacultuur en herstellende landbouw. Al langere tijd zocht ik een stuk grond om daadwerkelijk iets te kunnen bijdragen aan de verandering van ons voedselsysteem. Want hoe we dat nu doen, is gewoon niet houdbaar en gaat ten koste van de natuur en biodiversiteit. Ik wil laten zien dat het anders kan. Kleinschaliger met respect voor de natuur en de dieren.”

Eerste contact met Groninger Voedseltuinen

Jody komt geheel toevallig in contact met Groninger Voedseltuinen. “Mijn ouders lazen een oproepje  in het dorpskrantje en wezen mij erop. Er werd een initiatiefnemer gezocht om invulling te geven aan braakliggend terrein in de gemeente Oldambt. Grond wat voorheen beschikbaar was voor volkstuinen.” Nu de grond niet gebruikt wordt, zoekt de gemeente naar alternatieven om er een invulling aan te geven. Jody neemt een kijkje  bij de percelen. “Zo ontmoet ik Menno Visser, van gemeente Oldambt, en hij brengt me in contact met Groninger Voedseltuinen. Samen bekijken ze vervolgens het perceel in Bad Nieuweschans. Het blijkt een geschikte locatie voor een voedseltuin. Inmiddels heb ik met de volkstuinvereniging, die de grond in beheer heeft, een huurovereenkomst getekend.”

Je plannen gaan verder dan een voedseltuin alleen. Vertel!

“Ja, klopt. Ik wil heel graag een voedseltuin combineren met een zorgboerderij. Hiervoor was ik bezig met een initiatief in Sellingen, maar door veranderde regels was het onmogelijk om mijn plan daar voort te zetten. Ik ben superblij dat ik nu in Bad Nieuweschans de kans krijg om mijn droom te verwezenlijken. Ik heb net mijn baan bij een zorginstelling opgezegd zodat ik als ZZP’er aan de slag kan als woonbegeleider op verschillende locaties. Zo kan ik tegelijkertijd de voedseltuin opzetten. In een later stadium is de bedoeling om mijn zorgachtergrond terug te laten komen in de voedseltuinonderneming. Door bijvoorbeeld dagbesteding te bieden; onderhoud van de tuin, de verzorging van de dieren en misschien ook een stuk horeca en verwerking van de producten van de voedseltuin.”

Hoe gaat de voedseltuin er straks uitzien?

“Ik wil graag in maart beginnen met het aanleggen van de tuin. Naast het verbouwen van groente en fruit heb ik ook dieren rondlopen. Dieren zijn belangrijk om voedsel efficiënt te produceren. Ze spelen onder andere een rol bij het onderhoud van de tuin. De dieren kunnen het afval uit de tuin eten en ze produceren mest. Dat kan ik goed gebruiken voor het groeien van de gewassen. Ik wil zo circulair mogelijk werken. De loslopende kippen eten insecten uit de mest en verspreiden deze over het land. Dat zorgt voor een vruchtbare bodem. Daardoor kan het gras in de wei goed groeien. Het gras is vervolgens weer voer voor de dieren. Ik heb vijf schapen en de eerste lammetjes zijn net geboren! Zij worden korte periodes geweid op een stukje grond, eten het gras en gaan vervolgens naar een ander stukje weide. Zo houd je gras gezond en dat is goed voor zowel de bodem als de schapen’’, vertelt Jody.

“Het geeft me kracht om samen te werken met mensen, die er net als ik, in geloven dat ons voedselsysteem anders kan. “

Jody Busch, tuinder

Hoe helpt Groninger Voedseltuinen jou?

Groninger Voedseltuinen heeft me geholpen bij de uitwerking van mijn plannen. Ik heb regelmatig gesprekken gehad met Arjen. Hij heeft veel kennis omdat hij zelf tuinder is. Het geeft me kracht om samen te werken met mensen, die er net als ik, in geloven dat ons voedselsysteem anders kan. Ik heb best wat tegenslagen gehad en anderen zien het soms als onmogelijk. Daarom ervaar ik de hulp van Groninger Voedseltuinen als positief, stimulerend en motiverend. Ik laat me de moed niet meer in de schoenen zakken. De hulp van mijn broer Micha is ook heel fijn. Hij heeft me geholpen met het financiële stuk, de begrotingen en straks helpt hij met mijn marketingactiviteiten. Ook krijg ik, als de aanvraag wordt goedgekeurd, weer hulp van Arjan met praktische zaken tijdens de aanleg van de tuin. Ik kan niet wachten om te starten!”