Van succesvolle IT-onderneming naar een eigen voedseltuin

Gepubliceerd door Karin op

De Blije Bodem Groninger Voedseltuin

Bas Welvering (41) besluit om z’n succesvolle IT-bedrijf aan de wilgen te hangen en fulltime tuinder te worden. Zo klip en klaar als dat nu klinkt, is het destijds niet. Er gaat een zoektocht van enkele jaren aan vooraf. Inmiddels heeft hij een stuk grond aan de westkant van Groningen gepacht en de eerste sporen van zijn plannen voor ‘De Blije Bodem’ worden zichtbaar. Dagelijks steken Bas en een aantal vrijwilligers hun armen uit de mouwen. Met de zelfoogsttuin willen ze Groningen een stukje gezonder én mooier maken.

Iets toevoegen aan de wereld

Op een dag vraagt Bas zich af of hij nog blij wordt van z’n werk als IT-ondernemer. Op de vraag of hij iets toevoegt aan de wereld, blijft hij zichzelf een antwoord schuldig. Een zoektocht van meerdere jaren volgt. “Ik was toe aan iets anders, zat altijd maar in mijn hoofd. Na het besluit om te stoppen met mijn IT-bedrijf, gunde ik mezelf tijd om te ontdekken wat voor mij een betekenisvol leven is. Tegelijkertijd wilde ik nuttig bezig zijn. Ik ging aan de slag bij een zorgboerderij in Zuidlaren. Een mooie plek met veel groen. In het onderhoud van de boerderij zag ik toen regelmatig iemand met een spuit over het terrein lopen om onkruid te verdelgen. Ik zag nergens beestjes in de aarde en dat klopte voor mij niet. Dat kan anders, dacht ik.”

Toeval

Bas verhuist ondertussen van Zuidlaren naar Groningen en gaat op zoek naar plekken in de omgeving waar ze het ‘anders’ doen. Zo ontdekt hij de zelfoogsttuin bij de Biotoop in Haren. “Dat ik bij de Warmonderhof een tweejarige opleiding heb gevolgd is heel toevallig ontstaan. Op de website van die tuin zag ik het logo van de Landbouwopleiding Warmonderhof. Ik raakte nieuwsgierig en wilde er meer over weten. Een week later, of misschien waren het er twee, vonden er open dagen plaats en daar ben ik naartoe gegaan. Zo gaat dat dan hè,” zegt hij met een lach. Tijdens zijn studie doet hij direct werkervaring op. Eerst bij de Eemstuin in Uithuizermeeden en later bij de Stadsakker in Hoogkerk, slechts op een steenworp afstand van waar hij nu een braakliggend terrein omtovert tot een mooie eetbare tuin.

Gezonder én mooier

Nu Bas drie jaar tuinder is, vindt hij het tijd voor een volgende stap. Met de startsubsidie van Groninger Voedseltuinen op zak, is hij weer iets dichter bij zijn droom om Groninger een stukje gezonder én mooier te maken. Biologisch geteelde groente is smakelijker en gezonder. “Tomaten die je in de supermarkt koopt, worden geplukt als ze nog niet rijp zijn. De tomaten moeten immers nog kilometers afleggen om in de supermarkt terecht te komen. Als je groente en fruit uit een voedseltuin bij jou om de hoek haalt, krijg je tomaten die rijp zijn geoogst. Dat proef je direct! Toch gaat het Bas niet alleen om de kwaliteit van de groente en fruit. De Blije Bodem moet vooral ook een mooie tuin zijn, aantrekkelijk om in te verblijven. Met pompoenenbogen, meerdere zitplekken en aandacht wil Bas een tuin maken waar je op elk moment van het jaar iets moois ziet groeien of bloeien. “Als je in april op een voedseltuin komt, kan het er een saaie bedoeling zijn. De aarde nog donker en het seizoen pas net begonnen. Als je naar de natuur kijkt, is april juist fantastisch omdat je ziet dat de lente van start is gegaan. Dat ga je straks terugzien in onze tuin. Het wordt een prachtige plek met veel biodiversiteit.”

Sybrand, Paul en initiatiefnemer en tuinder aan het werk op de tuin

De natuur werkt

Je zult het misschien niet direct verwachten, maar in De Blije Bodem vind je straks ook een vijver terug. Niet alleen omdat het mooi is, maar ook vanwege de functie die het heeft om het ecosysteem op de tuin zo compleet en werkend mogelijk te maken. “Water is leven. Een vijver trekt o.a. pissebedden, kikkers, padden en vogels aan. Ze drinken eruit, nemen een duik om te verkoelen bij hitte. Met een zo compleet mogelijk ecosysteem werkt de natuur vóór ons, waardoor wij minder hard het land hoeven te bewerken. Ik zie de natuur als een leermeester. Nergens in de natuur zie je monocultuur. Een plaag is een disbalans in het ecosysteem, het vertelt je dat het systeem niet klopt.”

Eerlijke prijs

Ons kapitalistische systeem, waarbij de economische waarde voorop staat bij het produceren van voedsel, mogen we van Bas achter ons laten. Laten we een stuk terug in de tijd gaan, naar toen kleinschalige, lokale voedselproductie vanzelfsprekend was en we een eerlijke prijs betaalden voor ons eten. Veel boeren en tuinders krijgen geen eerlijke prijs voor het werk dat ze doen. Soms werken ze voor €8 per uur als je hun inkomsten afzet tegen het aantal uren dat ze voor hun boterham werken. Bas wil daarom een solidair betalingssysteem. Hij een eerlijk salaris, de leden een eerlijke prijs voor de oogst en de mogelijkheid om samen bij te dragen aan oogstaandelen voor mensen met een kleine portemonnee. “Het mes snijdt zo aan drie kanten. Voor een vast bedrag per jaar kun je naar behoefte oogsten. Daarom kies ik ervoor om alle cijfers transparant te maken voor de leden. Wie een oogstaandeel koopt, er zijn er in 2023 zo’n 150 à 200 beschikbaar, weet dus precies hoe het zit.”

We doen het samen

Ondanks dat Bas nog maar net begonnen is, heeft hij inmiddels een club van vijftien vrijwilligers om zich heen verzameld. Op de dag dat ik er ben, zijn Sybrand en Paul er. Ze gaan straks een schuurtje bouwen van tweedehands materialen. Nieuwsgierig vraag ik hoe hij aan die vrijwilligers is gekomen die hem helpen. “De vrijwilligers zijn mij niet aan het helpen, zo zie ik dat niet. De Blije Bodem spreekt mensen aan omdat het een goed idee is, er is behoefte aan lokaal geproduceerd voedsel en een plek om buurtgenoten te ontmoeten. Ja, ik ben initiatiefnemer maar we doen het samen. De tuin is van ons allemaal.

Vind jij De Blije Bodem ook een goed idee en wil je Bas en alle vrijwilligers steunen om hun droom waar te maken? Via een crowdfundingcampagne wordt geld ingezameld. Mensen die geloven in dit idee hebben al 10% van het streefbedrag bij elkaar gebracht.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *