Drie wintercolleges in voorbereiding

Gepubliceerd door Mette van Zoest op

De Stichting Groninger Voedseltuinen is van plan in de winter van de komende jaren enkele bijeenkomsten te organiseren voor tuinders en andere geïnteresseerden. Het gaat om bijeenkomsten met een actueel onderwerp gericht op ecologische tuinders. Het gaat zowel om ervaren als startende tuinders. Om iets van op te steken, maar ook om elkaar wat beter te leren kennen. Wintercolleges leek ons een passende naam die de lading dekt. Als thema hebben we dit jaar voor de “bodem” gekozen. Een gezonde bodem is immers ook de start van een florerende tuin. We bereiden momenteel de volgende drie wintercolleges voor.

Onder het Maaiveld

Op 29 januari om 19.00 uur in Groningen is er een voorvertoning van de documentaire “Onder het maaiveld”. De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad gaan ondergronds. De film maakt het ongeziene gezien: een ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen. Het bestaan van deze wereld zal niemand verrassen, maar dat al het leven in die microkosmos druk met elkaar communiceert is ronduit verbazingwekkend. Er zitten meer levende wezens in één theelepel gezonde grond dan er mensen op aarde zijn.  Opgeven kan via info@groningervoedseltuinen.nl. Bij te veel aanmeldingen hebben tuinders voorrang.

Workshop bodemleven onder de microscoop

In deze workshop leert je hoe je bacteriën, schimmels, protozoa en nematoden in compost kan herkennen. Ervaring met het werken met een microscoop is niet nodig. Deze workshop wordt gegeven door Birgit Albertsmeier, Soil Food Web Consultant bij Rijke Bodem, zie rijkebodem.eu/nl.  Birgit heeft een opleiding gevolgd bij Dr. Elaine Ingham (één van de meest vooraanstaande onderzoekers op het gebied van bodem microbiologie en soil food web). De datum volgt nog. We zijn nog op zoek naar een praktijkruimte met ongeveer tien professionele microscopen.

Lezing biologie van de bodem

Meer info volgt.

Meer ideeën?

Als je een geschikt onderwerp hebt voor een wintercollege horen we dat graag via info@groningervoedseltuinen.nl.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *