Subsidieaanvraag voor voedseltuin “De Dorpsakker” in Hoogkerk positief beoordeeld

Gepubliceerd door Mette van Zoest op

Merlijn van De Stadsakker en De Dorpsakker

Op 28 oktober is de beoordelingscommissie van de Stichting Groninger Voedseltuinen langs geweest op de kwekerij van Merlijn Albering. Het plan van Merlijn is om op een deel van haar grond in Hoogkerk een zelfoogsttuin te starten. Merlijn is een bekende pionier voor voedseltuinen in Groningen. Sinds 2014 verbouwt zij op de Stadsakker-kwekerij op natuurlijke wijze, groente en fruit aan de rand van Hoogkerk. De oogst verkoopt zij in de Stadsakker-winkel in het centrum van Groningen.

Merlijn zegt over het nieuwe initiatief: “Ons terrein van 2 hectare dat we pachten van de gemeente Groningen, is groot genoeg om ons ook op andere klantgroepen te richten. Vanuit de winkel weet ik dat er niet alleen behoefte is aan biologische lokale groente, maar ook om hier zelf meer deel van uit te maken. Door zelf te oogsten, direct te kopen van het land, het te zien groeien, te helpen, of om inspiratie op te doen voor de eigen moestuin achter het huis. De Dorpsakker in Hoogkerk gaat voorzien in die behoeften.”

Merlijn Albering op De Dorpsakker

“De Dorpsakker Hoogkerk, wordt weer één van de voedseltuinen waarmee we Noord-Nederland langzaam tot een groen en eetbaar landschap omvormen. Dit wordt een plek waar klanten hun eigen groente kunnen oogsten, waar ze direct bij de boer en letterlijk onder de rook van Groningen hun groente kunnen kopen, waar ze inspiratie kunnen opdoen voor hun eigen moestuin en voorbeelden zien om met kleine aanpassingen de tuin duurzaam, divers en eetbaar te maken. Als elke Groninger geïnspireerd wordt om 1 m2 moestuin te beginnen, hebben we in Groningen Stad al snel 200.000 m2 moestuin, dat zijn maar liefst 40 voetbalvelden verse en lokale groente en fruit.”

De nieuwe tuin wordt ondergebracht bij de ‘Stichting Vrienden Kleinschalige Landbouw’ welke zich tot doel stelt kleinschalige landbouw te stimuleren. De Stichting gaat kwekers ondersteunen met innovatieve ideeën, door het opleiden van jonge enthousiaste kwekers en uitbreiding van lokale kwekerijen te stimuleren, of zelf te starten. Vanuit deze stichting start ook de Dorpsakker Hoogkerk.

Kweker gezocht voor de Dorpsakker

Merlijn zoekt nog een enthousiaste kweker (of beloftevolle stagiaire) die de dagelijkse kar van de Dorpsakker gaat trekken. Deze tuinder heeft oog voor sociale cohesie op de tuin, hij of zij is in staat om, samen met vrijwilligers, de zelfoogsttuin te onderhouden. Deze kweker laat de Dorpsakker groeien en bloeien waardoor een degelijk bedrijf wordt ontwikkeld. Mocht je interesse hebben of iemand kennen die hier zijn of haar schouders onder wil zetten? Laat het Merlijn weten. Je kunt haar bereiken via kleinschalige.landbouw@gmail.com.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *