Tuinderijen Maarhuizen en Eikemaheert ontvangen startsubsidie voor voedseltuin

Gepubliceerd door Mette van Zoest op

De beoordelingscommissie van de Stichting Groninger Voedseltuinen heeft deze maand twee nieuwe subsidie aanvragen goedgekeurd. Zowel de Tuinderij Maarhuizen van Christiaan Wildschut als Tuinderij Eikemaheert van Charlie Jansen en Roby Lalkens kunnen nu met de startsubsidie van de Stichting Groninger Voedseltuinen hun droom helpen vormgeven.

De Tuinderij in Maarhuizen komt op de historische wierde Maarhuizen bij Winsum op het terrein van de Enne Jans Heerd. Christiaan Wilschut rondde in februari 2022 zijn opleiding filosofie aan de RUG in Groningen af. Daarna werkte hij een aantal maanden in het basisonderwijs, waar hij lesgaf over natuur en tuinen aanlegde met de leerlingen. Tijdens en voor zijn studietijd was hij werkzaam in de tuin van Landhuis Oosterhouw, waar hij tussen 2015 en 2020 onder begeleiding van tuinontwerpers Klaas Noordhuis en Christiaan Klasema werkte. Nadat het werk op Oosterhouw door het wisselen van eigenaar in 2020 ophield, onderhield Christiaan in Ezinge een succesvolle moestuin van 1.000 m2, waar het hele dorp van meegenoot. Ook liep hij stage bij de Cruydthoeck, een kwekerij voor wilde bloemenzaden. In het komende jaar bouwt Christiaan zijn eigen huis in samenwerking met en op het terrein van de voormalige heemplantenkwekerij Kleine Plantage in Eenrum.

Naast Christiaan gaat ook Nelske Elzer op de Tuinderij aan de slag. Nelske Elzer is ondernemer en runt de bloemenpluktuin in de Eemstuin in Uithuizermeeden. Ze volgde een opleiding aan de Warmonderhof en verschillende cursussen op het gebied van pluktuinen. Het is haar bedoeling om, naast de verkoop van bloemen en zaden, te leveren aan restaurants, winkels en theehuizen. Hiervoor bestaan al contacten. Zo levert Nelske bloemen aan Villa Kakelbont in Eelde en Bertje Jens in Pieterburen. Nelske zal zich op de tuinderij bezig gaan houden met de bloemenkweek.

Christiaan en Nelske starten dit jaar met de voorbereidingen voor de tuinderij. Het doel is dat zij volgend voorjaar met de verkoop van bloemen en groentepakketten voor de lokale markt starten.

Tuinderij Eikemaheert is een nieuwe tuinbouwtak binnen de gemengd biologische boerderij Eikemaheert van Piet Glas en Angela Rijnen, gelegen tussen Stedum en Loppersum. Zij hebben 1,25 hectare aan Charlie  Jansen en Roby Lalkens beschikbaar gesteld voor de teelt van biologische groente voor de lokale afzet. Middels een gemeenschapsgedragen landbouwsysteem maken Charlie en Roby lokale biologische groente toegankelijk voor de regio en leveren daarmee een bijdrage aan de sociale cohesie. Door te kiezen voor een gemeenschapsgedragen systeem spreiden ze het risico en delen ze de overvloed. Zowel producent als consument dragen verantwoording voor een gezond en toekomstbestendig voedselsysteem. Zo is de boerderij naast een plek waar smaakvolle en kwalitatieve groente worden geteeld, een sociale plek, geworteld in de gemeenschap. Piet en Angela geven Charlie en Roby een prachtige kans voor het starten van een biologische tuinderij. Deze samenwerking legt een vruchtbare basis voor het verder ontwikkelen van hun onderneming.

Charlie en Roby hebben een achtergrond in de kunst en cultuur. In 2020 maakten zij de overstap naar de biologische landbouw. Zij zien landbouw, evenals kunst, als medium met verhalende en verbindende kwaliteiten. De afgelopen jaren hebben zij met veel enthousiasme in de biologische landbouw gewerkt. Dit hebben ze gedaan in het kader van hun opleiding aan de Warmonderhof welke zij beiden dit jaar succesvol hebben afgerond. Tijdens deze periode hebben zij kennisgemaakt met verschillende biologische landbouwbedrijven, waar ze naast werkervaring ook ideeën hebben opgedaan over het werkveld en verschillende vormen van ondernemen in de sector.

Charlie en Roby starten dit jaar met de voorbereidingen voor hun groentetuin. Het doel is dat zij, net als Christiaan en Nelske, volgend voorjaar starten met de verkoop van groentepakketten voor de lokale markt.

Beide tuinderijen bieden (straks) ecologisch verbouwde groenten en fruit aan voor de mensen die in de buurt van de tuin wonen. Met een aanbod van ecologische verbouwde groente en fruit (en de Tuinderij Maarhuizen ook bloemen) dragen zij bij aan een mooie en gezonde wereld. De Stichting Groninger Voedseltuinen wenst Christiaan, Nelske, Charlie en Roby heel veel succes met hun waardevolle en prachtige initiatieven.  

 tuinder Christiaan Wildschut met (op de rug) lid beoordelingscommissie Michiel Bus 
Categorieën: nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *