Quinten over De Woldtuin: voedselbos-tuinderij in Bedum groeit door

Gepubliceerd door Mette van Zoest op

Stadsakker Hoogkerk

De Woldtuin is een regeneratieve voedselbos-tuinderij op een half uurtje fietsen van het centrum van Groningen. We zijn in januari van dit jaar gestart met de aanleg van de nieuwe no-dig tuin (zonder de grond om te spitten) tussen de jonge boompjes van het voedselbos. Alles wat we doen is gericht op het gezond maken van de bodem, zodat de bodem weer voor ons kan zorgen. Hierdoor zijn onze groenten veel vitaler en voedzamer dan wat je in de supermarkt kunt kopen. Ook zorgt de gezonde, levende bodem voor het voorkomen van allerlei problemen zoals ziektes, uitdroging of juist wateroverlast. Eigenlijk verbaast het ons dat niet iedereen zo werkt, zo tevreden zijn we met hoe gezond, en productief deze manier van tuinieren voor mens en natuur is. 

 

Onze CSA (Community Supported Agriculture) werkt heel simpel: je betaalt vooraf voor het hele oogstseizoen, en dan kun je elke week op woensdag of zaterdag je groenten komen halen bij ons op de boerderij. Wij oogsten alles diezelfde dag en leggen het klaar op de marktkraam bij de tuin. Je kiest bij ons zelf wat je in je pakket stopt, we vragen mensen om zelf te letten op de hoeveelheid (klein/groot pakket) en daarin genoeg voor de latere leden over te laten. Dat blijkt prima te werken gelukkig, en we horen dat mensen de keuzevrijheid erg kunnen waarderen. We zagen bijvoorbeeld dat een gezin met jonge kinderen die eerst moeilijk groente aten, die nu heerlijk vinden. Omdat ze de broccoli’s zelf hebben zien groeien en vervolgens hebben kunnen uitkiezen. Hoe leuk is dat!

Voor ons tweede oogstseizoen (dat loopt van mei tot en met november 2023) willen we het aantal plekken voor leden van de CSA weer ruim gaan verdubbelen: we zijn in mei van dit jaar gestart met 5 leden, in juli zijn we gegroeid naar 11 en voor 2023 willen we 25 plekken beschikbaar stellen.  We hebben nu nog ruim plek, dus bij interesse kunnen mensen zich via onze site www.dewoldtuin.nl alvast inschrijven. Ook volgt er nog een open dag voor geïnteresseerden, houd daarvoor onze Instagram @de_woldtuin in de gaten.

Quinten Messemaker

tel. 0641760729


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *