Solidair betalingssysteem voor abonnees De Blije Bodem

Gepubliceerd door Mette van Zoest op

De Blije Bodem, voedseltuin in Groningen

Dit jaar wordt het eerste teeltseizoen voor regeneratieve zelfoogsttuin ‘De Blije Bodem’ in Groningen-stad. Opgericht als stichting met steun van onder andere Stichting Groninger Voedseltuinen in 2022 heeft deze Groningse voedseltuin diverse doelen: het telen van lokale onbespoten groente voor een zo breed mogelijk publiek, het zijn van een sociale en verbindende tuin met veel aandacht voor educatie en actief herstel van biodiversiteit. Bas vertelt over zijn concept.

Het concept is als volgt: op De Blije Bodem werkt Bas Welvering als tuinder. Bas verbouwt op ecologische wijze groente, kruiden en bloemen voor zijn klantenkring. Klanten hebben een seizoens-abonnement en betalen een vast bedrag per maand. Ze worden daarmee oogstdeelnemers en mogen vervolgens het hele seizoen zelf de groente komen oogsten op de tuin. De Blije Bodem is een CSA (community supported agriculture of gemeenschapslandbouw) tuinderij. Leden verbinden zich voor een bepaalde tijd (in dit geval één oogstseizoen) aan het afnemen van de producten. Vertrouwen in elkaar en zorg voor mens, bodem, gewas en omgeving vormen de basis, waarbij tuinder en oogstdeelnemers samen de lusten (overvloed op de tuin, bijeenkomsten, oogstfeest), maar ook de lasten delen, zoals een eventuele misoogst. 

Bij De Blije Bodem wordt een solidair betalingssysteem gehanteerd. De tuinderij wil een plek zijn waar iedereen, ongeacht draagkracht, toegang heeft tot zo vers mogelijke, voedzame en gezonde groente. 

Als oogstdeelnemer wordt gevraagd te kijken naar zijn of haar eigen inkomen en bestedingspatroon van (biologische) groente per maand. Op basis hiervan mogen alle oogstdeelnemers volledig vrij bepalen welk bedrag zij betalen voor het seizoensabonnement. Een extra schakel in het systeem is ook de tuinder, die voor het telen van de groente een redelijke beloning zou moeten ontvangen. Alleen met een gezonde vergoeding, is de tuinderij duurzaam en wordt het voortbestaan gegarandeerd. Op de website van de Blije Bodem wordt alles helemaal uitgelegd. Bij elk mogelijk maandbedrag staat een gekoppeld uurtarief voor de tuinder genoemd met een uitgebreide berekening van de gemaakte uren en kosten. Met deze transparantie kunnen potentiële oogstdeelnemers zelf bepalen hoeveel ze willen (en kunnen) betalen voor het seizoen.

Met behulp van onder andere gemeenschapslandbouw probeert de voedseltuin een positief tegengeluid te bieden tegen de huidige crisis in het voedselsysteem en wordt onbespoten groente toegankelijk gemaakt voor iedereen, ongeacht inkomen. Dat het werkt, blijkt uit de aanmeldingen. De weekbijdrages van de oogstdeelnemers variëren tussen € 10 en € 33, waarbij de gemiddelde weekbijdrage op € 20,- ligt. Het uurtarief van de tuinder ligt bijna op het door hem gewenste € 24,- (ZZP-er). De tuin is nog volop in ontwikkeling en heeft om die reden dit jaar ruimte voor een beperkt aantal oogstdeelnemers. Alle plekken zijn inmiddels uitgegeven. Het is nog wel mogelijk om in te schrijven op een wachtlijst. Voor meer informatie ga je naar deblijebodem.nl/abonnementen-2023/

Solidaire betaling is een groeiende beweging in Nederland, Zie ook NRC (2022), Zembla (2021), Groentennieuws (2021) en eerlijkloon.eu.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *