Workshop ‘bodemleven onder de microscoop’ succesvol wintercollege

Gepubliceerd door Mette van Zoest op

Workshop bodemleven onder de microscoop

Donderdag 9 en vrijdag 10 maart organiseerde de Stichting Groninger Voedseltuinen (SGVT) in samenwerking met de Hanzehogeschool Groningen, Terra Winsum en Vakland Het Hogeland de workshop ‘Bodemleven onder de microscoop’. Voor deze workshop kwam één van de experts op het gebied van het bodemvoedselweb naar het Noorden om een tweetal workshops te geven. WE ontdekten een bijzonder wereld. Wil je weten hoe het ging, lees dan vooral verder.

Het gaat om Birgit Albertsmeier. Zij heeft een opleiding gevolgd bij Dr. Elaine Ingham (één van de meest vooraanstaande onderzoekers op het gebied van bodem microbiologie en bodemvoedselweb). Birgit helpt vanuit haar eigen bedrijf (Rijke Bodem, rijkebodem.eu/nl/) boeren en tuinders hun bodemleven te inventariseren met de microscoop, zelf micro-organismen uit hun omgeving in compost te kweken en hun bodems te herstellen. Daarnaast geeft ze workshops over de samenwerking tussen bodemleven en plant, composteren, het bodemleven onder de microscoop etc..

Voor ons  kwam Birgit de workshop ‘Bodemleven onder de microscoop’ geven. Dat het bodemleven op dit moment erg in de belangstelling staat, bleek ook wel uit het aantal aanmeldingen. Dertig deelnemers hadden zich voor de cursus opgegeven, waaronder veel professionele CSA tuinders (Community Supported Agriculture).

Op dinsdagavond begon de cursus met een online introductie. Deelnemers leerden over het bodemvoedselweb, over de verschillende organismen die in de bodem leven, het bedienen van de microscoop en het maken van een preparaat.

In twee groepen (op donderdagavond bij de Hanzehogeschool en vrijdagochtend bij Terra Winsum) werd de opgedane kennis in praktijk gebracht. Birgit had uit haar eigen compost bodemmonsters meegenomen. Hiervan maakte ze preparaten zodat de deelnemers deze konden bekijken onder de microscoop. Wat een bijzondere wereld opende zich daar. Birgit wees ons de weg. Met kennis van zaken determineerde ze wat ze zag: schimmeldraden, nematoden, bacteriën, protozoa en veel ‘andere zaken waar we niet naar op zoek waren’ zoals stukjes organische stof of zandkorrels. Dit alles tot 400 x vergroot. ‘Alsof je in het heelal kijkt’ zei een deelnemer. De oohs en aahs waren niet van de lucht, bij het onder vergroting zien van een nematode die net een bacterie verorberde.

Birgit leerde ons systematisch speuren naar organismen, handigheidjes voor het maken van een goed preparaat. Onder het mom van ‘niet te moeilijk doen’ kan je je objectglaasje gewoon afvegen aan je broek. Het bekijken en vergelijken van de eigen meegebrachte grondmonsters, bracht ook de nodige reacties teweeg: ‘kijk eens wat een mooie schimmeldraden er in mijn meegebrachte monster zitten’. ‘Ik zie helemaal niets, dit lijkt wel een woestijn’. Deze gaven uiteraard aanleiding tot mooie gesprekken over de staat van het bodemleven in zijn/haar tuin. Kortom we kunnen terugkijken op een erg geslaagde bijeenkomst met een aansprekend thema.

Eind van het jaar 2023 komt er weer een Wintercollege. Voor de zomer willen we het thema bepalen. Ideeën hiervoor zijn welkom via info@groningervoedseltuinen.nl.

Categorieën: nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *