Barrières voor startende tuinders in beeld
Op 20 juli zijn Bert Nederveen en Harry Stomphorst, wethouders van de gemeente Westerkwartier, op bezoek geweest op de Blije Bodem in Groningen, de tuinderij van Bas Welvering. Op uitnodiging van de Stichting Groninger Voedseltuinen zijn, samen met de wethouders, Maarten Groeneveld en Nanoek Wiersema (beide werkzaam voor de gemeente Westerkwartier), de barrières die startende Voedseltuin initiatiefnemers ervaren, besproken. We hebben dit gedaan aan de hand van de resultaten van het Living Lab onderzoek van RUG studenten Leslie Knigge, Yasmin Madsen en Martin Ottens. De roadmap (wegwijzer) die aan het eind is opgenomen, is door hen opgesteld. Bas heeft daarnaast zijn eigen ervaringen kunnen delen met de wethouders.
We hebben gesproken over het feit dat het ontbreken van een definitie van wat een voedseltuin is, een obstakel is voor zowel de startende ondernemers als voor de gemeenten. We hebben daarom stil gestaan bij de zogenaamde Community Supported Agriculture (CSA). Het is belangrijk om een gedeelde visie te hebben op wat een voedseltuin is voordat er beleid gemaakt kan worden. Hieronder een definitie.
“CSA doe je samen. CSA boeren en CSA leden gaan een partnerschap aan, waarbij de consumentleden zich voor een langere tijd verbinden aan het afnemen van de producten van één of meerdere boeren of producenten. Verantwoordelijkheden, risico’s en opbrengsten van het boerenbedrijf worden gedeeld. In Nederland wordt deze vorm van landbouw ook wel gemeenschapslandbouw of pergolalandbouw genoemd. Als lid van zo’n CSA weet je precies waar je eten vandaan komt.” (bron: csanetwerk.nl/wat-is-een-csa)
We hebben in het gesprek ook stil gestaan bij andere obstakels als het ontbreken van gemeentelijk beleid en een passend juridisch kader. Maar ook de moeizame zoektocht naar een eerlijke prijs voor de biologisch geteelde groenten en fruit. Of de vergoeding van de schone grond verklaring.
De rondleiding op de tuin heeft de wethouders een goed beeld gegeven van wat een tuin kan betekenen voor de buurt. Het is een plek waar gezond voedsel wordt verbouwd, waar biodiversiteit en een gezonde bodem centraal staan en waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.
Afgesproken is dat de gemeente Westerkwartier samen met de Stichting Groninger Voedseltuinen verder gaan onderzoeken hoe we obstakels kunnen wegnemen. Wordt vervolgd.
Mocht je geïnteresseerd zijn in het volledige onderzoeksrapport van de drie RUG studenten dan kun je dit opvragen bij ria@groningervoedseltuinen.nl.
0 reacties