Hoe gaat het bij Tuinderij Eikemaheert?
Een half jaar geleden ontvingen Charlie Jansen en Roby Lalkens een startsubsidie van de Stichting Groninger Voedseltuinen. Destijds schreven we een artikel op de website over deze start, tijd voor een update. Ondertussen is er een boel gebeurd bij Tuinderij Eikemaheert. Ik belde Roby met de vraag wat ze de afgelopen zes maanden allemaal voor elkaar gekregen hebben.
Enthousiast vertelde Roby dat ze begin van de zomer eerst begonnen zijn met het verwijderen van een heleboel onkruid op het land. Hun perceel behoort tot het land van Piet en Angela van de Eikemaheert, een biologische landbouw bedrijf in Loppersum. In september zijn ze druk in de weer geweest met helpen bij de appeloogst. Daarna zijn ze met zijn tweeën begonnen met de echte opbouw van de tuinderij op de Eikemaheert. Dit betekende onder andere de aanschaf van allerlei machines en gereedschap en de bouw van de tunnelkas. Het terrein ligt er al heel anders bij dan een half jaar geleden, wel moet er nog het een en ander gebeuren. De eerste aanmeldingen voor de groente abonnementen zijn inmiddels verkocht. Maar er zijn zeker nog abonnementen op groente pakketten beschikbaar.
Roby verteld dat hij elke dag op het perceel staat en denkt “wow dit is echt sick”. Een speciaal moment was de dag dat hij de contouren van de groentebedden, ingezaaid met groenbemester, voor hem zag liggen. Hij verteld dat hiermee de tuinderij echt vorm heeft gekregen. Ook het planten van de bomen was bijzonder. “We zijn hiermee echt iets aan het bouwen voor de toekomst”, vertelt hij. Het planten van bomen brengt je in een andere tijdslijn. Niet eentje gebaseerd op dagen of weken, maar eentje die gaat over meerdere jaren. Onze menselijke agenda’s en kalenders sluiten hier helemaal niet bij aan.
Iets anders waar ik benieuwd naar ben, is de fantastisch leuke website die ze hebben. Roby vertelt dat landbouw en voedselteelt voor hun een medium is om een verhaal over te brengen, iets nieuws te creëren. Beiden hebben ze een achtergrond in de kunst- en cultuur sector, hier misten ze echter de praktische benadering. Dit vonden ze wel in de kleinschalige landbouw zoals op Tuinderij Eikemaheert. Uiteindelijk willen ze een open tuinderij waar iedereen welkom. Zo zijn ze van plan in de zomer workshopweken te organiseren. Ze wilden een website die dit verhaal ook verbeeld. De website is gemaakt door twee vrienden van Roby en Charlie, Igor Bobeldijk en Klaske Bootsma. Beide zijn ze afgestudeerd aan het Frank Mohr Institute in Groningen. Volgens Roby moet de website in ieder geval een heleboel gezelligheid uitstralen. Dat is volgens hem zeker gelukt. Ik ben het er mee eens: het is een hele gezellige website geworden!
Na de winter beginnen Charlie en Roby met hun eerste oogstseizoen. Interesse in een groente abonnement of wil je meer te weten komen over Tuinderij Eikemaheert? Kijk vooral op de gezellige website: https://tuinderijeikemaheert.nl/index.html
0 reacties