Leernetwerkbijeenkomst Gezonde Voedselomgeving (LEGrO) op 6 april
Sinds de jaren 80 nemen gemeenten in Nederland allerlei initiatieven om de grote gezondheidsverschillen die er zijn te verkleinen. Tot voor kort werd vooral ingezet op leefstijlinterventies zoals beweegprogramma’s en dieetadviezen, maar dit had onvoldoende resultaat. Dit komt doordat er naast leefstijl ook allerlei andere factoren van invloed zijn op gezondheid, zoals de voedselomgeving.
Voedsel is de brandstof voor ons bestaan. Het is een rode draad door de dag. Toch maakt iedereen iedere dag weer keuzes op het gebied van voedsel. Keuzes die onder andere invloed hebben op je eigen gezondheid en welzijn maar ook verder reiken dan dat. Voedsel en eten is cultuur, het verbindt. Bovendien zijn activiteiten zoals samen tuinieren, koken en eten een uitstekende manier voor mensen om elkaar te ontmoeten, te leren kennen. Het kan helpen uit een sociaal isolement te komen en de gevolgen van armoede verzachten en verkleinen. Voedsel raakt jou en mij.
Binnen LEGrO zijn we geïnteresseerd in hoe inwoners zelf met behulp van professionals het verschil kunnen maken. De gedachte is dat als bewoners zelf de verantwoordelijkheid voelen voor hun eigen leefomgeving, zij actief willen bijdragen aan het realiseren van gezonde voedselinitiatieven. Bij het tot stand komen van sommige initiatieven spelen bewoners daadwerkelijk een belangrijke rol, terwijl zij bij andere initiatieven echter veel minder zijn betrokken.
De bijeenkomst van 6 april draait om de vraag waar bewoners behoefte aan hebben als het gaat om hun eigen (gezonde) voedselomgeving. Met daarbij de vraag welke rol beleidsmakers hierin hebben en in welk spinnenweb van wetten, regels en systemen beleidsmakers zitten als het gaat om voedselomgeving.
Programma
13.00 Ontvangst met koffie en thee
13.30 Welkom door dagvoorzitter door Erik Buskens
13.35 Voedselomgeving en de volksgezondheid door Nynke Smidt
14.00 Wet- en regelgeving in Nederland m.b.t. gezonde voedselomgeving door Brigit Toebes
14.30 Pauze
15.00 Workshop ‘Aan de slag met oplossingen voor een gezonde voedselomgeving’
16.00 Terugkoppeling bevindingen van de workshop
16.20 Afsluiting door dagvoorzitter
Voor wie is deze bijeenkomst?
Voor beleidsmakers die een verschil willen maken, die
een bijdrage willen leveren aan het realiseren van een gezonde voedselomgeving voor
de burger.
Datum: 6 april 2023
Tijd: 13.30 – 16.30 uur (inloop om 13.00 uur)
Locatie: MFC De Drijscheer in Alteveer, Keiweg 1
Aanmelden? Dat kan via deze link.
Meer informatie over de bijeenkomst of over LEGrO kunt u opvragen bij projectleider Daphne Wiebing, d.wiebing@groningerdorpen.nl / 06-40558614.
LEGrO is een driejarig programma van ZonMw, dat onderdeel is van het Preventie Overleg Groningen (lees hier meer over POG). Verschillende organisaties zijn verbonden aan LEGrO, zoals Vereniging Groninger Dorpen, Hanzehogeschool Groningen, GGD en Aletta Jacobs School of Public Health. LEGrO heeft als doelstelling om samen te leren over en aan de slag gaan met een veilige en gezonde leefomgeving. Leersessies, webinars en praktijkexperimenten zijn een terugkerend onderdeel van
LEGrO. Meer weten over LEGrO of meedoen? Lees het verslag van onze startbijeenkomst op de website.
.
0 reacties