Tweede wintercollege: workshop ‘Bodemleven onder de microscoop’
Het bodemleven is erg complex. Onze bodems bestaan uit een groot aantal organismen die met het blote oog niet zichtbaar zijn, micro-organismen zoals nematoden, protozoa, bacteriën en schimmels. Deze verschillende organismen hebben interactie met elkaar, met planten en dieren in het ecosysteem, en vormen een complex web van activiteit. Vruchtbare bodems zijn van onschatbare waarde voor onze toekomst en gezondheid. Door organische stof aan de bodem toe te voegen, worden de heilzame schimmels en bacteriën gevoed.
Dit bodemvoedselweb geeft de mens alle oplossingen voor gezonde voeding en staat momenteel erg in de belangstelling. Stichting Groninger Voedseltuinen (SGVT) is dan ook erg blij dat het gelukt is één van de experts op het gebied van het bodemvoedselweb naar het Noorden te halen om een workshop te komen geven.
Het gaat om Birgit Albertsmeier, zij heeft een opleiding gevolgd bij Dr. Elaine Ingham (één van de meest vooraanstaande onderzoekers op het gebied van bodem microbiologie en soil food web). Ze helpt vanuit haar eigen bedrijf (Rijke Bodem rijkebodem.eu/nl/) boeren en tuinders hun bodemleven te inventariseren met de microscoop, zelf micro-organismen uit hun omgeving in compost te kweken en hun bodems te herstellen. Daarnaast geeft ze workshops over het bodemleven onder de microscoop, de samenwerking tussen bodemleven en plant, composteren, etc.
Voor SVGT komt Birgit de Workshop ‘Bodemleven onder de microscoop’ geven. Tijdens twee bijeenkomsten (de eerste van deze bijeenkomsten is online) leer je over het bodemvoedselweb, wat is het, hoe werkt het en waarom is dit web zo belangrijk voor onze tuin? Je leert ook hoe je bacteriën, schimmels, protozoa en nematoden onder de microscoop in (je eigen) compost of grondmonster kan herkennen. Ervaring met het werken met een microscoop is hierbij niet nodig.
De eerste bijeenkomst wordt online gegeven op:
Dinsdag 7 maart, 19.30 – 21.30 uur
Dit is een online introductie voor de workshop “Bodemleven onder de microscoop”.
Bovenstaande introductie wordt gevolgd door een praktische workshop, waarbij je zelf met de microscoop leert werken en leert herkennen wat je zoal ziet in (je eigen meegebrachte) grondmonster of compost. Voor dit praktische gedeelte op locatie kan er gekozen worden uit de volgende 2 data en locaties:
Donderdagavond 9 maart
18.00 – 21.45 uur
Hanzehogeshool Groningen
Instituut voor Life Science & Technologie / van DoorenVeste
Zernikeplein 11, Groningen
óf
Vrijdag 10 maart
9.15 -13.00 uur
Terra Winsum
Hamrik 4a
Winsum
Voor op opgave stuur een mail naar info@groningervoedseltuinen.nl onder vermelding van “opgave wintercollege bodemleven” met daarbij naam, telefoonnummer en de datum dat je de cursus zou willen volgen. Deelname is gratis
Er is beperkt plek: ongeveer 15 personen per workshop. Voedseltuin tuinders hebben voorrang bij het aanmelden voor deze cursus.
0 reacties