Eerste editie Groninger Oogstfeest Ten Boer groot succes: “Is het slim om tomaten uit Spanje te halen?”

Gepubliceerd door Mette van Zoest op

Lange tafels tijdens het diner van het Groninger Oogstfeest, Ten Boer september 2022.

De eerste editie van het Groninger Oogstfeest, dat zaterdag onder andere in Ten Boer werd gehouden, is een groot succes geworden. Dat laat Ria Schuurman van de Stichting Groninger Voedseltuinen weten.

Hoi Ria! De eerste editie zit er op. Hoe kijken jullie op de dag terug?
“Het was een ontzettend groot succes. Van tevoren waren we wel een beetje zenuwachtig. We hebben behoorlijk wat reclame gemaakt, maar de grootste angst is dat er niemand op de dag af gaat komen. We hadden het doel gesteld op 250 personen. Als we dat aantal zouden halen, dan zouden we tevreden zijn. Uiteindelijk hebben we 230 mensen mogen verwelkomen, en daar zijn we gewoon super tevreden mee.”

Het Groninger Oogstfeest is gelinkt aan de Groninger Voedseltuinen hè?
“Klopt. Wij hebben subsidie gekregen om voedseltuinen op te starten. Voor een periode van vijf jaar hebben we een budget gekregen waarmee we onder andere het oogstfeest kunnen organiseren. Mensen zullen zich nu misschien afvragen wat we bedoelen met een voedseltuin. Voor de duidelijkheid, daarmee bedoelen we niet een volkstuintje, hoewel we dat ook ontzettend toejuichen. Met een voedseltuin willen we een locatie creëren waar voor een dorp of wijk voedsel verbouwd en geteeld wordt, waar iedereen van profiteert.”

Lange tafels tijdens het diner van het Groninger Oogstfeest, Ten Boer september 2022.
De maaltijd in Ten Boer, gemaakt van hyperlokale producten en ingrediënten, trok veel belangstelling. Foto: Ria Schuurman

Hoe belangrijk is het dat dit in je omgeving wordt verbouwd?
“Ik denk dat het belangrijker is dan ooit. De geopolitieke situatie, waar we mee te maken hebben, laat dat wel zien. De prijzen in de supermarkt rijzen de pan uit. Dat komt niet omdat een tomaat of een sperzieboon ineens zoveel duurder is geworden, maar omdat het transport naar Nederland toe veel meer kost. De stijgende brandstofprijzen hebben hun effect op de verkoopprijs van groente en fruit. We moeten onszelf echt af gaan vragen of het wel zo slim is om tomaten uit Spanje te halen. Gisteren werd ook het voorbeeld van sperziebonen uit Guatamala aangehaald, welke route deze boontjes afleggen, en wat er uiteindelijk van overblijft. Ik denk dat de wereldsituatie laat inzien dat lokaal verbouwen belangrijker is dan ooit.”

Jullie hadden gisteren ook een uitgebreid programma hè?
“Klopt. We hebben het zo aantrekkelijk mogelijk proberen te maken. We hadden bijvoorbeeld verschillende sprekers die lezingen gaven. Er was livemuziek, er was een dichter. En de kers op de taart was een maaltijd die mensen konden nuttigen. In Ten Boer schoven 110 mensen aan, aan lange tafels waarbij er producten geserveerd werden, die gemaakt waren van hyperlokale ingrediënten en producten. Dat was ontzettend tof en bijzonder.”

Augustus is traditioneel de oogstmaand. Was 2022 een goed oogstjaar?
“Het was beter dan vorig jaar. In 2021 was de aanloop naar de zomer behoorlijk nat, en hadden we flink wat last van slakken. Dit jaar is het veel beter, hoewel de droogte ons wel parten speelt. Maar uiteindelijk zijn we ontzettend tevreden.”

Tussen de regels door hoor ik het enthousiasme. Het staat buiten kijf dat er ook een volgende editie komt hè?
“Die komt er zeker. Dit jaar hebben we gewerkt met het thema ‘dat is best te pruimen’. Volgend jaar gaan we een ander thema bedenken. De aandacht voor dit onderwerp is denk ik heel belangrijk, zeker gezien de situatie in de wereld. En alle leuke reacties die we krijgen moedigen ook aan om hiermee door te gaan. Zo kreeg ik vandaag bijvoorbeeld foto’s uit Bad Nieuweschans, waar zich ook een voedseltuin bevindt. Bij de foto’s werd geschreven dat men voor de eerste keer aardappels had kunnen oogsten die in de avonduren gebruikt werden voor een maaltijd. Dat is toch fantastisch?”

Over Stichting Groninger Voedseltuinen
Groninger Voedseltuinen helpt tuinders, inwoners en gemeenten om in elk dorp of stad een voedseltuin te realiseren. De stichting wil dat er in 2040 maar liefst honderd Voedseltuinen zijn in onze provincie. Lokaal geproduceerde groente en fruit moet vanzelfsprekend en bereikbaar zijn voor iedere Groninger. Daar plukken we niet alleen zelf, maar alle generaties na ons, de vruchten van. Tuinders kunnen een startsubsidie aanvragen, welke voor een deel uit een lening bestaat waarmee volgende initiatieven worden gesteund. De subsidieregeling Groninger Voedseltuinen wordt gefinancierd door Nationaal Programma Groningen.

bron: OOG

Categorieën: nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *