Anna Schalk: kruiden combineren met een voedseltuin

Gepubliceerd door Mette van Zoest op

Anna Schalk heeft samen met haar man een permacultuur voedseltuin onder de naam terug naar Eden in Oostwold (gemeente Oldambt), naast een weiland bij het Oldambtmeer. Anna ontwerpt voedseltuinen en legt die waar nodig ook zelf aan. Naast dat ze werkzaam is in de tuin, verwerkt ze ook de oogst zelf. Ze biedt workshops aan hoe je je fruit en groenten kan conserveren, door verschillende manieren van fermenteren, inmaken en wecken. Daarnaast weet ze hoe dieren te integreren zijn in een voedseltuin en heeft ze onder andere kennis van kruiden oogsten en drogen. Haar werkzaamheden passen goed bij de doelen van de Stichting Groninger Voedseltuinen. Lees vooral verder als je wilt weten hoe je kruiden kan combineren met een voedseltuin.

In een voedseltuin kunnen goed kruiden worden geplaatst tussen de groenten in. Dit kunnen eenjarige kruiden zijn, maar ook vaste kruiden. Kruiden kunnen een positieve werking hebben in combinatie met groenten en fruit, ter bestrijding van ongedierte bijvoorbeeld. Kruiden kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, natuurlijk om op te eten, maar ook als bijen en insecten planten, waarmee je dan direct bestuivers aantrekt in je tuin. Sommige kruiden kun je medicinaal gebruiken, andere kun je gebruiken om huid en haar producten te maken.

Een eenvoudige manier om op een kleine ruimte verschillende kruiden te laten groeien met materialen die niet veel hoeven te kosten is door middel van een kruiden spiraal. Je maakt eerst een stukje vlak in je tuin, d.m.v. twee stokjes met een touw ertussen kun je net zoals je een passer gebruikt een cirkel tekenen in het vlak gemaakte deel. Je kunt de cirkel zo groot maken als je zelf wilt. Dan stapel je met stenen of dakpannen op de lijn van de cirkel en maakt er een spiraal van. De ruimte tussen de stenen vul je op met een laag, gebroken dakpannen of potscherven, daarover gaat je grond of mulch. Dit kunnen houtsnippers zijn, stro, afgemaaid gras, compost. De kieren tussen de stenen, zijn weer plaatsen voor allerlei nuttige diertjes.

Het voordeel van een kruiden spiraal is dat er verschillende hoogten ontstaan, met drogere en meer vochtige plekken, dus er kunnen kruiden in worden geplaatst die verschillende standplaatsen nodig hebben. Je kunt de kruiden ook zo plaatsen dat kruiden die in halfschaduw willen staan, onder en achter een flinke kruidenbos worden geplaatst waardoor ze in de schaduw van deze grote kruiden komen te staan. Met munt in de spiraal moet je er rekening mee houden dat die flink woekert. Daarom kan je munt beter apart zetten. Als je ook nog een vijvertje maakt door bijvoorbeeld een cementkuip in te graven, kun je de grond die vrijkomt van het graven ook weer gebruiken om je kruiden cirkel te vullen.

Meer informatie over de activiteiten van Anna Schalk zijn te vinden via

https://www.terug-naar-eden.nu/

https://www.youtube.com/channel/UCSgRZrcXbr0PtYyQ2ubtZvg


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *