Onderzoek naar obstakels bij het starten van een voedseltuin  

Gepubliceerd door Mette van Zoest op

Man spit grond om

De ervaring leert dat het niet eenvoudig is om een voedseltuin te starten. Starters ervaren problemen bij het verkrijgen van vergunningen, handhavingsverzoeken en omwonenden die geen voedseltuin in hun buurt willen. Om nog maar niet te spreken ver de zoektocht naar geschikte grond. Dit kan frustrerend zijn voor startende ondernemers. Vanuit de stichting willen we graag handreikingen bieden door mee te denken over hoe we deze belemmeringen zouden kunnen verkleinen. 

Wij gaan daarom samen met de gemeente Westerkwartier en studenten van de Campus Friesland (onderdeel van de Universiteit Groningen) op zoek naar de obstakels die een (startende) tuinder tegen kan komen. Drie studenten die de Bachelor ‘Global responsability and Leadership’ volgen, gaan dit in een zogenaamd ‘Living Lab’ onderzoeken. Het onderzoek start in februari 2023 en de verwachting is dat er voor de zomerperiode een advies voor (startende) tuinders ligt over hoe met de ervaren hindernissen om te gaan.

Er wordt in dit onderzoek gebruik gemaakt van twee onderzoeksmethodes. Zo gaan we met de gemeente Westerkwartier een aanvraag simuleren. Met deze ‘klantreis’ doorlopen we alle stappen die een aanvrager normaal gesproken ook doorloopt. Tijdens deze reis gaan we ontdekken waar de (startende) tuinders tegen aanlopen. Daarnaast gaan de studenten ervaringsdeskundige tuinders interviewen. Op deze manier halen we op wat in de praktijk de ervaringen zijn van tuinders bij het opstarten van hun onderneming. We zijn dan ook op zoek naar tuinders die mee willen werken aan dit onderzoek. De investering in tijd bedraagt 1 of 2 gesprekken met de studenten.

Wanneer je mee wilt doe kun jij je aanmelden via info@groningervoedseltuinen.nl. Bellen mag ook met Ria Schuurman 06 44115306


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *